Den första datorn och framåt

Från allra första början användes datorer främst för att göra matematiska beräkningar men på senare år har den också kommit att användas för saker så som kommunikation, informationslagring, mediabearbetning, nöje och spel samt administration. Den första datorn anses ha byggts år 1642 av Blaise Pascal, eller ja, den kanske inte riktigt går att jämföra med dagens datorer då detta var en räknemaskin som kunde räkna ut olika tal genom att man mekaniskt vred på olika rattar.

Den första elektroniska datorn kom dock så sent som år 1936, denna tillverkades av den tyske ingenjör studenten Konrad Zuse och var uppbyggd kring elektromagnetiska reläer. Tyvärr förstördes uppfinningen 1944 när de allierade bombade Berlin och därför anses Zuses uppfinning inte ha bidragit speciellt mycket till dagens datorer.

De allra första datorerna var mycket stora och det var först på 80-talet som man hade lyckats få ner storleken på transistorerna så att de kunde inrymmas i ett kretskort. Denna utveckling möjliggjorde att de första hemmadatorerna kunde produceras. En vanlig hemdator under 80-talet var Macintosh Plus, denna bestod av en mus, ett tangentbord och en svartvit liten dataskärm med själva datakomponenterna inbyggda inom skalet för skärmen. På denna tid fanns det inte vare sig CD eller DVD utan information kunde enbart flyttas från en dator till en annan med hjälp av diskett.

Idag har utvecklingen gått framåt och nu behöver vi inte längre lagra information på CD och DVD utan det senaste är molntjänster där vi lagrar all vår information online i stora servrar. Detta ger en fantastisk tillgänglighet där vi kan nå data från olika datorer oavsett var vi än befinner oss men samtidigt medför det en sårbarhet då system kan hackas och information kan stjälas. En bra dator med ett uppdaterat virusprogram är således allt viktigare idag.

Comments are closed.